1 min read

Koningsklasse in digitalisering

Alle nieuwe dingen leren vereist een fundatie van eerdere kennis.

Als je houten meubels wilt leren maken, moet je de eigenschappen van hout en composietmaterialen beheersen, planken kunnen verbinden, sponningen kunnen snijden, randen leren frezen en verstekhoeken beheersen enz. enz. 

Zodra je dit door hebt, kun je het samenbrengen in een prachtig stuk wat soms wel generaties mee kan gaan. Iets waar je trots op mag en kunt zijn. 

Aan de andere kant zou je echter een kant-en-klaar meubel kunnen kopen, maar je zult dan nooit weten wat een goede koop is, hoe je het moet onderhouden of aanpassen naar jouw smaak. En dan nog even los van het verschil in prijskaartje.

Nog een voorbeeld: om een Formule 1-auto te besturen, begin je met kartracen, dan oefen je in de Formule 3, dan in de Formule 2 en/of Formule E, en dan pas de Formule 1. 

Zonder ervaring in een Formule 1-auto stappen is een recept voor ongelukken. 

Het vermogen van de auto is veel te hoog, je kunt de G-krachten in je lichaam niet aan en er zijn onvoorstelbaar veel digitale systemen die impact hebben op het gedrag van de auto. 

Het punt is:

Als je een slimme fabriek wilt realiseren, een industrie 4.0 fabriek, moet je eerst de basis hebben van goed vakmanschap, de juiste machines en de juiste software. 

Daar moet je ervaring mee opdoen. De fundatie opbouwen met kennis en inzicht. Pas daarna kun je alles op een hightech manier aan elkaar koppelen en doorpakken naar industrie 4.0-initiatieven.

Net als een meester in houten meubelen, of een Formule 1-racer, moet je verschillende componenten beheersen voordat je kunt presteren in de koningsklasse van digitaliseren. Je moet de stappen ervaren en begrijpen. Daarna kun je het uitbouwen.

Dus, wil je een echte slimme fabriek realiseren, probeer dan stap voor stap te groeien in het tempo dat jij en je team aankunnen.